Što je dijabetes?

Želimo vam pobliže objasniti što je dijabetes te zašto je stevia dobar izbor za dijabetičare.

Šećerna bolest ili dijabetes (lat. diabetes mellitus), poremećaj je povećavanja razine šećera u krvi žlijezde gušterače (pankreas), koji se zbiva kada gušterača prestane potpuno ili djelomično proizvoditi hormon inzulin ili proizvedeni inzulin nije djelotvoran u organizmu. U tom slučaju stanice ne dobivaju hranu potrebnu za život.

Simptomi dijabetesa su: često mokrenje (poliurija),umor, slabost, žeđ, mršavljenje.

Tipovi dijabetesa:

Najrasprostranjeniji su Tip 1 i Tip 2 dijabetesa, a poseban oblik bolesti je gestacijski dijabetes koji se javlja kod trudnica.

Gestacijski dijabetes je naziv za hiperglikemiju otkrivenu kod trudnice koja do tada nije bolovala od šećerne bolesti, a hiperglikemija prestaje nakon trudnoće. Ako hiperglikemija traje i nakon poroda tada se u trudnoći radilo o novootkrivenoj šećernoj bolesti.

PREHRANA:
Tri su osnovna sastojka hrane koja imaju energetsku vrijednost: ugljikohidrati, bjelančevine i masnoće. Tvari koje nemaju energetsku vrijednost, a neophodne su za normalan rad stanica su: vitamini i minerali.
U prehrani možemo koristiti i zamjenska sladila koja se dijele na sladila s energetskom vrijednošću i sladila bez energetske vrijednosti.

Što je stevia?

Stevia je prirodni zaslađivač, 200 do 400 puta slađa od šećera, s 0 kalorija, 0 ugljikohidrata i 0 glikemijskog indeksa. Možete je pronaći u mnoštvu oblika – tekućini, slatkom prahu, šećernim vrećicama i malim tableticama. Zbog svojih svojstava stevia je dobar izbor za dijabetičare, za ljude s povišenim tlakom ili prekomjernom težinom i za sve one koji izbjegavaju rafinirani šećer u prehrani. Stevia snižava razinu šećera u krvi, ne utječe na inzulin, što je posebice važno za dijabetičare, snižava visoki krvni pritisak, smanjuje osjećaj gladi te poboljšava probavu. Najnovija istraživanja pokazuju da proizvodi od stevije pomažu i u sprečavanju nastanka raka.
IZVOR: HSDU (Hrvatski savez dijabetičkih udruga)

Bolero sokove koriste mnogi dijabetičari te smo tako postali partneri sa Hrvatskim savezom dijabetičkih udruga, na što smo jako ponosni!
U njihovom službenom glasilu DIJABETES, izašao je članak o Bolero napitcima kako bi se čitatelji mogli upoznati sa njima te saznati njihove prednosti i mogućnosti konzumiranja kod osoba oboljelih od dijabetesa.